Magyar témájú filmek a British Pathe Limited honlapján

Bevezetés

A British Pathé a tévékorszak előtt mozikban bemutatott filmhíradókat készített, és 70 év eseményeit közvetítette a nézőknek. 2003-ban az archívum tulajdonosa, a brit ITN tévétársaság digitális formában elérhetővé és kereshetővé tette a teljes anyagot. Három és fél ezer órányi 35mm-es filmet szkenneltek be, ami 12 millió állóképként is megtekinthető. (Minden másodpercnyi filmből láthatunk egy képkockát.)
A cím: http://www.britishpathe.com


A címlapon találjuk az egyszerű és a bővített keresés menüjét. A találatokat több szempont szerint sorba lehet rendezni. A filmeket flv (flash video) formátumban meg lehet nézni. Ezelőtt négy évvel még le is lehetett tölteni, de ez a lehetőség megszűnt.
A film megtekintése mellett a képkockákat egyenként meg lehet tekinteni, a lejátszó ablak alatt a "Stills" feliratra kattintva.
Ha a keresőbe beírjuk a "Hungary" vagy a "Hungarian" kifejezéseket, akkor több, mint 500 találatot kapunk. Ezek egy részéről leírást készítettem:
A találatoknál kimásoltam a szöveges leírás fontosabb részeit, illetve néhány fontosabb elemét. A filmek főbb címadatait normál, a leírásokat vastag betűvel jelzem.
Az 1950 utáni időszakból több eredeti magyar filmhíradó található a honlapon. Ahol egyértelműen be tudtam azonosítani, ott feltüntettem a jelzetüket Farkas Márta, Luttor Márta (szerk.): Magyar Filmográfia - Heti filmhíradók 1945-1970, I - II. rész. című könyve alapján.

A találatokat százasával csoportosítottam a lista sorrendjében.

1 - 100
101 - 200
201 - 300
301 - 400
401 - 471