RURAL HUNGARY (1939) - A film, amelyben a csanádi bokrétások szerepelnekA film 2009. április 11-én felkerült a Youtube oldalra. A közzé tevő német úriember ezt kb. 15 évvel ezelőtt vette fel (ezt is és a "Beautiful Budapest"-et is) az amerikai TNT-tv-ből VHS szalagra, és onnan digitalizálta. Sajnos az évek alatt a szalag minősége kicsit romlott.

Az Érsekcsanádi Gyöngyösbokréta 1934-ben Budapesten, a Városi Színház lépcsőjén.

Az Érsekcsanádi Gyöngyösbokréta néptánccsoportja 1933-ban alakult. A csoport a 30-as években rendszeresen fellépett a budapesti Szent István Hét alkalmával rendezett néptáncbemutatókon. E mellett az ország több városában felléptek műsorukkal. A színes, díszes népviselet és a gyors tánc a közönséget mindig magával ragadta, és nagy sikereket arattak.

A csoport életének egy érdekes eseménye volt, amikor 1937 nyarán amerikai filmesek jöttek Érsekcsanádra, és egy aratási jelenetet rögzítettek, amelyet színes népviseletükben az érsekcsanádi bokrétások adtak elő.

A film - sajnos - Magyarországon semmilyen gyűjteményben nincs meg. A készítéséről fennmaradt néhány újságcikk, amelyek beszámoltak a forgatásról:

BAJA - BÁCSKA 1937. július 15. (csütörtök)
A Metró kiküldött operatőrjei filmfelvételeket készítettek Érsekcsanádon.
"Nagy feltűnést keltett az elmúlt napokban Érsekcsanádon a községháza előtt megállott három hatalmas autó. Utasai, - mint kiderült az amerikai filmgyár kiküldött operatőrjei Mr. Donaldson, Mr. Hooch és Mr. Carney egy készülő nagyszabású magyar tárgyú film számára készítettek felvételeket és ennek során Érsekcsanádra is kirándultak. Hamarosan előkerült egy Technicolor készülék legújabb D. modellje és a közben felvonult Gyöngyös Bokréta színes csoportja máris filmszalagra került. Mr. Donaldson és kísérete még felvételeket készített az érsekcsanádi határról, hol éppen teljében állott a munka, majd visszautaztak a fővárosba."

FÜGGETLEN MAGYARSÁG 1937. július 22. (csütörtök)
Amerikai filmgyár operatőrjei Érsekcsanádon
"A Metro Goldwyn amerikai filmgyár operatőrje és két főtisztviselője az elmúlt napokban a Baja melletti Érsekcsanád községben egy Amerikában készülő magyar tárgyú filmhez tömegjeleneteket vettek fel. A filmen a község híres népviselete teljes mértékben érvényre jut, mert az érsekcsanádiak ugyancsak kitettek magukért."

KALOCSAI NÉPLAP 1937. július 10. (szombat)
Népművészeti színes filmfelvételeket készít Kalocsán az egyik legnagyobb amerikai filmvállalat
"A kalocsai népművészet már elindult világhódító útjára. (...) Ezt látszik bizonyítani az a tény is, hogy a híres és hatalmas amerikai filmvállalat: a Metro-Goldwyn-Mayer színes felvételek készítését határozta el a kalocsai népművészetről. A filmvállalat megbízottai és fényképészei szombaton délután érkeznek Kalocsára. Már délután és vasárnap egész nap folynak majd a felvételek. Templomi kivonulást, lakodalmi jeleneteket, népise táncokat, gyerekjátékokat és arató ünnepséget fognak filmre venni. A kalocsai népművészeti mozgalmak irányítója: dr. Kujáni Ferenc kanonok és a város polgármestere szűkebb körű megbeszélést tartott ilyen irányban barátaival, mert azt szeretnék ha valóban népi és minden tekintetben pompás film hirdetné a Metro 15.000 mozijában a kalocsai népművészet dicsőségét és páratlanságát. Felvételek szervezése teljes erővel folyik."

KALOCSAI NÉPLAP 1937. július 17. (szombat)
Az esős idő elmosta a Metro kalocsai színes filmfelvételét
"A múlt számunkban megírtuk, hogy Amerika legnagyobb filmvállalata, a Metro-Goldwin színes filmek felvételét tervezi Kalocsán. A filmvállalat megbízottai meg is érkeztek Kalocsára, ahonnan először Érsekcsanádra mentek. Itt programon kívül egy-két szép felvételt eszközöltek népi viseletben. A felvételek között különösen színesek voltak az aratási jelenetek.
Estére visszajött a társaság Kalocsára. Itt részletesen megtárgyalták a vasárnapi felvételek módozatait. (...) Vasárnap hajnalban megeredt az eső, amely csaknem délig szünet nélkül zuhogott. mivel színes felvételt csak a legteljesebb napsütésben lehet készíteni, a filmezők a reménytelen időjárásra való tekintettel visszatértek a fővárosba. (...)"

Ez a néhány cikk kevés információt árul el a filmről.
Neveket csak az első cikk említ. "Mr. Donaldson" személyét még nem tudtam beazonosítani. "Mr. Carney" minden bizonnyal ROBERT (BOB) CARNEY, "Mr. Hooch" pedig WINTON C. HOCH operatőr.

A film további adatait és készítőinek nevét különböző interneten lévő adatbázisokban találtam meg:

INTERNET ENCYCLOPEDIA OF CINEMATOGRAPHERS (W. C. Hoch)
Film Reference (W. C. Hoch)
Find Articles (W. C. Hoch)
The Complate Index to World Film (Rural Hungary)
BFI Film & TV Database (Rural Hungary)

A felsorolt honlapokon talált adatok az Érsekcsanádon forgatott filmről:
Cím: RURAL HUNGARY

James A. FitzPatrick, a film rendezője

Rendező: James A. FitzPatrick
Operatőrök: Winton C. Hoch, Robert (Bob) Carney
Bemutatás éve: 1938 vagy 1939
Nyelv: Angol
Szín: Színes (Technicolor)
Helyszín: Magyarország
Készítő: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), Loew's Incorporated
Zene: Constantin Bakaleinikoff, Nat W. Finston

A film jeleneteit a községtől 3 km-re nyugatra, Kincses János tanyája mellett forgatták. A bokrétások ünnepi viseletben végeztek néhány munkafolyamatot az aratásból. A film készítése közben fényképek is készültek, amelyekből néhány fennmaradt:
A forgatás alkalmával készült képek. (A készítő ismeretlen.)


Valószínűleg ugyanebben az időben forgatták a Beautiful Budapest című filmet, amelyet szintén James A. Fitzpatrick és munkatársai készítettek. Ez a film "Tündérszép Budapest" címen található meg a Magyar Nemzeti Filmarchívumban (töredékesen és fekete-fehérben).


A Magyar Távirati Iroda (Magyar Országos Tudósító) tudósítása a két színes film bemutatójáról (XXI. évf. 197. sz., 1939. augusztus 12. szombat):
AMERIKAI SZÍNES FILM A MAGYAR NÉP ÉLETÉRŐL. Az Országos Magyar Idegenforgalmi Hivatal meghívására és közreműködésével a színes filmek világhírű amerikai riportere, James Fitz Patrick, két színes idegenforgalmi készített Magyarországról. Az egyiket, "Beautiful Budapest" már fővárosunkban is bemutatták, a másiknak "Rural Hungary" néven most volt a premierje Amerikában. A filmeket a Metro-Goldwyn-Mayer filmvállalat terjeszti az egész világon több ezer mozgóképszínházban és Magyarország ismertetése szempontjából igen nagy értéke van. A Rural Hungary - a magyar nép élete - színpompás, életteljes felvételekben mutatja be a magyar falu életét, vasár és hétköznapjait, a festői népviseleteit, táncait. Az Amerikában megjelenő Stage Reporters című filmszaklap a nagyszabású filmmel kapcsolatban többek között azt írja, hogy: "Magyarország méltán büszke lehet többi között nagyszerű lótenyésztésére, mert a magyar lovak kitartás és gyorsaság tekintetében világhírűek. Mint az északi- és dél-amerikai cowboyokkal, a magyar csikóssal is száz és száz dal és regény foglalkozik." Az amerikai szaklap szerint a magyar népnek e filmben bemutatott színes élete oly szép és megható, hogy elragadtatva kiáltjuk: "Farewell to Rural Hungary!" Éljen a magyar nép!
Forrás: MOL - Arcanum: MTI "Kőnyomatos" hírek

Kozma Róbert