Bács-Kiskun megyei filmhíradók
a Magyar Nemzeti Filmarchívumban

3. rész
1971 - 1990


Baja

4/1971. Magyar filmhíradó.

1. Jégveszély-elhárítási gyakorlat.
"(...) A sima vízen megindulnak a felderítő hajók és kezdetét veszi a nagyszabású jégveszély-elhárítási és árvízvédelmi gyakorlat. A feltételezett helyzet: a Dunán, Baja felett, az 1482-es folyamkilométernél veszélyes jégtorlaszok alakultak ki. (...)"

6/1972. Magyar filmhíradó.

2. Éjfél után.
"Jó éjszakát! Vannak helyek, ahol éjszaka nem alusznak. Vessünk néhány pillantást az országra. (...) 3:27. Bajánál járunk, a jégtörő flottillánál. És ők is dolgoznak egész éjjel. (...)"

3/1987. Magyar filmhíradó.

Baja, nemzetiségek.
Dél-Magyarországon vagyunk, Baja városában. Magyar, szerb, horvát és német szavakat kever össze a Duna felől fújó szél. Nem véletlenül, hiszen a kisváros lakosságának százalékát németek és délszláv nemzetiségűek adják. (...)"

Kalocsa

34/1971. Magyar filmhíradó. (VIII. 26.)

1. Az Alkotmány ünnepén.
'(...) Kalocsán népviseletbe öltözött gyerekek vitték a menet élén az idei termésből sütött új kenyeret. Az I. István úton vonultak végig tánccal, dallal, sok vidámsággal. (...)"

13/1972. Magyar filmhíradó.

1. Kalocsaiak Moszkvában.
"Több mint kétezer kilométer az a távolság, amelyet ez az IBUSZ különvonat, a bács-kikun megyeiek barátság vonata a Szovjeunió fővárosáig megtett. A hosszú út fáradtságát feledteti a kalocsaiakkal a táj változatos szépsége. (...)"

Kecel

8/1983. Magyar filmhíradó.

Közművelődés Kecelen.
"A keceli gyerekek néha döccenős mondatai: vallomások egy életforma változásáról. A tanya a szülőház, romantikus, korlátlannak tűnő szabadság - a keceli diákotthon új, közösségi élmény. Játék és tanulás, más kötelezettségekkel, szokásokkal, tennivalókkal. (...)"

31/1987. Magyar filmhíradó.

Pintér-művek.
"(...) Pintér József nyolc éve autószerelő iparengedéllyel kezdte. Rendületlenül tanult tovább, újabb szakmákat sajátított el. Komolyan vette saját jelmondatát: Ön adjon feladatot, megoldom, megtervezem, kivitelezem. (...)"

Kecskemét

45/1972. Magyar filmhíradó. (XI.)

1. A lengyel államelnök hazánkban.
Henryk Jablonski elnök és felesége magyarországi útjukon Kecskemétre is ellátogattak.

21/1973. Magyar filmhíradó. (V.)

2. Minden hetedik (Tanyán élő gyerekek iskoláztatása.]
Kecskemét környéki tanyák. Fiatalok pályaválasztása. Szakmunkásképzés.

36/1974. Magyar filmhíradó. (IX. 5.)

Visszapillantó.
"(...) Az idei esztendőben a negyedszázados alkotmánnyal együtt ünnepeltük az új kenyeret. A kecskeméti nagygyűlésen Losonczi Pált kínálták meg az új lisztből sült kenyérrel."

21/1975. Magyar filmhíradó. (V. 22.)

4. Magnós oktatás a tanyai iskolákban.
"A BRG magnó bevonult a tanyasi iskolákban is. /szinkron/ Bács-Kiskun megyében ma is 240-nél több osztatlan tanyai kisiskola működik. Ezekben egyetlen tanteremben, egyetlen tanító egyszerre oktatja mind a négy alsó tagozatos osztályt. A módszer elavult, de segít a megnetofon. A nevelő ilyen módon zavartalanul foglalkozhat az egyik csoporttal, amíg a többit a magnetofon oktatja. (...)"

52/1975. Magyar filmhíradó. (XII. 25.)

3. Kecskemét új arca.
"(...) Kecskemétnek adottságai miatt már más út kínálkozott. Itt a régi, jellegtelen házak közé sok művészi értékű épület is ékelődött. Az építészek arra vállalkoztak, hogy ezeket megmentik és az új létesítményeket is a városkép jegyében tervezik meg. (...)"

31/1976. Magyar filmhíradó. (VII. 26.)

2. Alföldi művészek.
"Az alföldi "hírös városban" Kecskeméten a városi és megyei tanács vezetőinek hívására néhány esztendeje több fiatal művész telepedett le.. A város lakással és ösztöndíjjal segíti a tehetséges fiatalokat. (...)"

34/1976. Magyar filmhíradó. (VIII. 19.)

3. Kecskemét - Kodály Intézet
"A kecskeméti Kodály Intézetben negyedszer rendezték meg a nemzetközi Kodály szemináriumot. Tizenkét országból 150 zenepedagógus jött el, hogy egy hónapon át ismerkedjék Kodály világhírű zenepedagógiai módszerével. (...)"

41/1976. Magyar filmhíradó. (X. 7.)

3. Naiv múzeum Kecskeméten.
"(...) A paraszt naiv mesterek a 60-as években kerültek ismét az érdeklődés középpontjába, Moldován Domokos Kecskemét városának ajándékozta több száz naiv műtárgyból álló gyűjteményét. Ezt a Katona József Múzeum munkatársai vették gondozásba. (...) Ez év szeptemberében megnyílt a múzeum, ahol minden jelentős magyar művész alkotása megtalálható. (...)"

47/1976. Magyar filmhíradó. (XI. 18.)

3. Városépítő.
"A város fejlesztéséért és építéséért idén Szekszárd és Kecskemét nyerte a Hild János emlékérmet. A megtisztelő kitüntetéshez munkájával hozzájárult a fiatal építőművész Kerényi József is."

51/1976. Magyar filmhíradó. (XII. 16.)

3. Tanyaszínház
" Bács-Kiskun kiterjedt tanyavilága lakóinak a kecskeméti Katona József Színház hét fiatal művésze immár két esztendeje helybe viszi a színház csodáit. Mi indította őket erre? Tornyai Magda színművésznő válaszol."

17/1978. Magyar filmhíradó. (IV. 27.)

1. Ki lehet űrhajós?
"Sokakat érdekel, hogyan lehet valaki szuperszonikus vadászpilóta, vagy netán éppen űrhajósjelölt? Hogy választ adhassunk erre a kérdésre, a válogató vizsgálatok egyik vezetőjét: dr. Temes Péter orvosőrnagyot kerestük fel Kecskeméten. (...)"

35/1978. Magyar filmhíradó. (VIII. 31.)

4. Fogathajtó VB.
"Várakozáson felüli érdeklődést keltett a Kecskeméten megrendezett IV. fogathajtó világbajnokság. (...)"

7/1978. Magyar filmhíradó. (II. 15.)

2. Fotók egy gyárról.
"A fizetési borítékban meghívó is lapul: a Fémmunkás Vállalat kecskeméti üzeme kiállításra hív. (...) A közművelődési program új kezdeményezései során, a gyár 1 éves ösztöndíjat ajánlott fel 3 fiatal fotóművésznek (...) Valter Péter, Hegedűs György és Straszer András 1 évi munkájának eredménye: így látták a gyár hétköznapjait, jellemző pillanatait, embereit és termékeit.(...)"

41/1979. Magyar filmhíradó. (X. 11.)

3. Tollfosztó brigád.
"(...) 15 szorgalmas asszony, a kecskeméti Baromfifeldolgozó Móra Ferenc brigádja naponta jó 1500 libát könnyít meg tollazatától. (...)"

34/1981. Magyar filmhíradó. (VIII. 20.)

Műemlékeink.
Kecskemét: Zsinagóga, Cifra palota.

43/1986. Magyar filmhíradó.

Kecskemét.
Riport Kerényi Péter Józseffel, aki több mint tizenöt évig volt Kecskemét főépítésze.

9/1989. Magyar filmhíradó.

2. Látogatás egy szovjet laktanyában.
"(...) Az új enyhülési hullám keretében pedig megkezdődik az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet csapatok kivonása. Most első ízben léphettük át kameránkkal egy szovjet helyőrség kapuját. (...) Ezen túlmenően még ez év közepén innen Kecskemétről is hazaindítunk egy 800-900 fős hadegységet. (...)"

32/1989. Magyar filmhíradó.

2. SOS Gyermekfalu Kecskeméten.
Riport Benkó Zoltánnal, a Bács-Kiskun megyei Vízművek igazgatójával a kecskeméti SOS Gyermekfalu építéséről.

2/1990. Magyar filmhíradó. (I. 11.)

4. Naiv művészek.
Naív festők Kecskeméten.

Kiskunfélegyháza

31/1979. Magyar filmhíradó (VIII. 2.)

2. Móra Ferenc emléke.
"100 éve született Kiskunfélegyházán a magyar szellemi élet sokoldalú munkása: Móra Ferenc író, híralpíró, régész, a Szegedi Múzeum tudós direktora. Nemcsak szegedi szobra, gémeskutas szülőháza is kegyelettel őrzi a nemzet nagy fiának emlékét. Egy 1928-as híradó a szőregi ásatásokon megörökítette Móra Ferenc alakját."

Kiskunhalas

19/1972. Magyar filmhíradó.

4. Kiskunhalas.
"Az egykori kiskun kapitányok székhelye: Kiskunhalas. Az egyetlen város a ritka településű déli részen, a Duna-Tisza közén. Lakóinak száma lassan megközelíti a negyvenezret. (...)"

36/1981. Magyar filmhíradó (IX. 3.)

3. Temető múzeum.
"Hazai tudósításunkat a Kiskunság fővárosából, Kiskunhalasról hoztuk ezúttal. Huzamos ideje, hogy érvek és ellenérvek csatáznak itt egy régi temető sorsa körül. A Tanács lakótelepet építene a helyén, a lakosság kegyeletből és értékféltésből szeretné megmenteni a neves halottak sírhelyeit - a sajátos faragású fejfákat, amelyeknek egy része sajnos még a vita kezdetén megsemmisült. (...)"

Lajosmizse

41/1976. Magyar filmhíradó

2. Vásár Lajosmizsén.
"Bizony elkelne egy pár helyen a gépi adattároló berendezés. Itt van például a marhapasszusok ügye. A Minisztertanács határozata értelmében 1977. január 1-től módosítják az eddigi körülményes eljárást."

Orgovány

13/1977. Magyar filmhíradó (IV. 3.)

2. Forradalmi Ifjúsági Napok
"Immár hagyomány, hogy nagy nemzeti sorsfordulóinkra: 45-re, 19-re és 1945-re emlékezve a Forradalmi Ifjúsági Napokon emlékmenet indul a Bács-Kiskun megyei Orgovány község melleti mártírok dombjára. A fiatalok a községben élő veteránokat is meghívják az ünnepélyre. (...)"

19/1977. Magyar filmhíradó (V. 13.)

2. Ötlet a tanyán.
"(...) A gyermekek tanulmányait még ma is hátráltató egytantermes tanyasi iskolák egyikében, az orgovány-kargalaiban Tóth Istvánné tanítónő egy új, a gyermeki képzelőerőt, zenei érzéket fejlesztő kísérletbe kezdett. (...)"

Szalkszentmárton

41/1972. Magyar filmhíradó

2. Új Petőfi-múzeum.
"A szalkszentmártoni egykori Petrovics-fogadó helyreállításával kezdődtek meg a Petőfi-jubileum ünnepségei. (...)"

Tiszakécske

7/1989. Magyar filmhíradó.

1. Gyászol Tiszakécske.
"Gyászba öltözött a bács megyei Tiszakécske. Miskó Istvánt siratják, a tanácselnököt, aki felvirágoztatta a kisvárost és sikert sikerre halmozott. Egy végzetes február eleji napon mégis eldobta magától életét. (...)"