Szeremlei film 1920-ból


(MISS HUNGARY MARRIES)


A British Pathe honlapján lévő, Magyarországgal kapcsolatos filmek átnézése közben fedeztem fel azt a némafilmet, amelyet - bár a leírásban semmi nem utal rá - véleményem szerint a Bács-Kiskun megyei SZEREMLE községben forgatták az 1920-as években.

A film leírása megjelent az Eve And Everybody's Film Review című folyóirat 1924. február 7-i számában:
Item Title: Miss Hungary Marries
Item No 1/4
Summary
BUND Summary - a marriage ceremony in Hungary.
BUND Synopsis - "Marriage is a lottery - but they're fond of lotteries in Hungary". "The Bridesmaids appear in all their quaint Sunday best (and innumerable petticoats)." L/S of three Hungarian women in traditional costume walking down a village street. They pass the camera. M/S of them walking away from the camera seen from behind. They hold hands. Two women gossip over a fence. They hold something in their hands which they keep trying to grab from each other. "And all the village belles (ringed or otherwise) proceed to church - " Parade of women in traditional finery moves past the camera. They hold hymn books or prayer books. A couple walk through a gate holding hands. They are followed by two bridesmaids holding hands. "After the deed is did, they all have their fun in their own way - " The guests all emerge from the church. C/U of the groom chucking his bride under the chin. He turns to smile at the camera. They laugh, he strokes her face. C/U of one of the village girls who holds the ends of her headscarf. M/S of group of women and girls in their best frocks. M/S of the wedding party dancing in the open air. The band are seen. Low angle shot of group of women standing on a hillside waving handkerchiefs.

A film két részből áll. Az első felében egy magyar községben (Szeremlén) készült képek láthatóak, a második részben pedig egy csehszlovákiai falut mutatnak be. A filmet a honlapon meg lehet tekinteni. Korábban másodpercenként egy digitalizált képkockát le lehetett tölteni.

Az első rész jelenetei (2 perc 11 másodperc):

1. jelenet
Három ünneplőbe öltözött fiatalasszony megy a járdán. A ház, ami előtt elmennek nagyon jellegzetes Szeremlén, még ma is több ilyen található a faluban. Középen nagykapu, balra a gabona tárolására szolgáló hombár, jobbra pedig a lakás. A ház előtti járda téglával van kirakva. A Fő utcán készülhetett a jelenet.

Egy hasonló ház Szeremlén, a Dózsa György utcában.

2. jelenet
Három ünneplőbe öltözött lány sétál egy udvaron. Az udvar téglával van kirakva. A fal mellett virágoskert, talán szőlőlugas.

3. jelenet
Két ünneplőbe öltözött lány az előző jelenetben látott udvaron. A lányok nyakában pénzérmékből álló nyaklánc, a lázsiás, amelynek viselése Szeremlén is szokás volt.

4. jelenet
Szöveg: "And all the village belles (ringed or otherwise) proceed to church -"


5. jelenet
Körmenet. Egy pap, kezében oltáriszentség-tartóval, előtte két ministráns. Mögötte fiatal lányok imakönyvvel a kezükben. A lányok mögött vonulnak a felnőttek. A képen látható épület a községháza épülete. Abban az utcában mehetett a körmenet (ma: Szabadság utca).
Valószínűleg Úrnapi körmeneten készült a felvétel.
Szeremlén az 1920-as években csak kb. 450 római katolikus hívő élt (1500 református lakos mellett). A katolikus templom 1940-ben készült el. Előtte a hívek a bátmonostori plébániához tartoztak. A templom megépítése előtt, nagyobb ünnepeken a katolikus iskola osztálytermében (ma óvoda) tartottak szentmiséket. Ebből következik, hogy ezt a szertartást az akkori bátmonostori plébános végezte.


6. jelenet
Egy házaspár és két lány (a menyasszony barátnői) bejönnek az előző jelenetekben látott udvarba. A képen látszik, hogy a szemben lévő ház elég közel van, ezért ez a ház a mai Dózsa György utcában állhatott.

7. jelenet
Szöveg: "After the deed is did they all have their fun in their own way -"


8. jelenet
Ünneplőbe öltözött asszonyok jönnek ki a református templomból. Néhány fiatalasszony fején látható a jellegzetes szeremlei viselet, a "tekerőzés."


A szeremlei református templom bejárata ma.

9. jelenet
Egy házaspár. Talán az ő lakodalmuk idején készült a film. A menyasszony fején koszorú. Ők a 6. jelenetben is szerepelnek.

10. jelenet
Egy fiatalasszony beszél, a legelső jelenetben látott ház előtt. Az első jelenetben a három asszony közül ő az, aki az út felől megy.

11. jelenet
Csoportkép. Ünneplőbe öltözött lányok és asszonyok, zsoltárral a kezükben. Ők azok, akik az előbb jöttek ki a templomból.
A régi szeremlei népviseletet őrzi a helyi Néptánccsoport. Róluk több kép megtalálható a község hivatalos honlapján a "Népviselet" és a "Fotók" menüpontban.


12. jelenet
Táncjelenet. A 9. jelenetben látott pár lakodalmán készülhetett. Abban az időben vagy a ház udvarán, vagy valamelyik községi kocsmában tartották a lakodalmakat.

13. (záró) jelenet
A lányok elköszönnek a nézőktől.
Valahol a falu melletti Duna-töltésen készülhetett ez a jelenet.


Összefoglalva:
Véleményem szerint 1920-ban forgatták a film jeleneteit. Erre két dologból következtetek. Ebben az évben június 3-ra esett Úrnapja. A községi anyakönyv szerint ugyanezen a napon (tehát 1920. június 3-án) kötött házasságot Szeremlén a szeremlei Nagy Ferenc és a vaskúti Hofgesang Borbála. Az ő lakodalmukban forgathatták a táncjelenetet, valamint ők a filmen látható pár. Ezen kívül szeremlei helyszínre utal a református templom, a házak, és a jellegzetes népviselet.
A református templomban pedig lehetséges, hogy a trianoni békekötés szomorú alkalmából tarottak istentiszteletet. A körmenetet a bátmonostori plébános tarthatta (ebben az évben Sallai István), aki - mivel ekkor még nem volt sem róm. kat. templom, sem pedig önálló plébánia a községben - csak a nagyobb ünnepeken végzett helyben szertartásokat.


Aki a filmről, a helyszínről vagy a szereplőkről információval rendelkezik, az kérem írjon a kozma_r(kukac)citromail(pont)hu címre.

Kozma Róbert